back to programme 

 

 

 

 

19 MAART

LINDENBERG 

[ 20.30 - 21.30 ]  7 euro

SOLD OUT

 

second film from 22.00 - 23.00

tickets sold in the Lindenberg from 21.00 - 22.00

7 euro

20 jaar El Corte / 20 years El Corte

Een documentair portret van de oprichter Eric Jeurissen en zijn Argentijnse tangoschool El Corte in Nijmegen. De documentairemaakster Ellen Kocken komt al jaren op de tangoschool en kreeg van Eric Jeurissen toestemming om een jaar lang opnames te maken over het reilen en zeilen op de dansschool. Samen met cameraman Bert Huibers volgde ze de dansschoolhouder wiens leven in het teken van de Argentijnse tango staat. Een wereld op zich waar tangodansers uit Nijmegen maar ook van over de hele wereld zich verliezen in de tango en het dagelijks leven even kunnen vergeten.  

De film is een productie van DZIGA, werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars in Nijmegen. De stichting organiseert workshops, videoprojecten en vertoningen. DZIGA geeft ook inhoudelijke en facilitaire ondersteuning aan het tot stand komen van diverse producties. Doel van de activiteiten is om de productie van films te stimuleren en te realiseren.  

read the interview with Ellen Kocken here

 

 

 

What tango can do to you!

 

Ellen Kocken, manager of Dziga (a workplace for movie makers and video artists) followed life in El Corte for nearly a year. The plans for making a documentary about El Corte had been lingering in her head for years, but she never managed to raise enough funds to do so. When the province of Gelderland granted her a subsidy, she was able to combine her two passions in life: film and tango.
The El Corte documentary has a double theme; it deals with its founder Eric Jeurissen and it shows the influence tango can have on your life. 

Ellen presents a picture of the twenty years’ history of El Corte. It becomes clear what objectives Eric had when he started El Corte and how these ideas developed over the years. This documentary also contains fascinating material from the El Corte archives. The second theme in the documentary is tango dancing and what it can do to you. Through tango Ellen got to know herself better, an experience she shares with many others. The social aspect of tango dancing is what it is all about, but also the confronting aspects of tango, when you are rejected or not accepted and last, but certainly not least, tango as a learning experience. Ellen managed to capture the essence of tango; the central place of tango in a tanguero’s life. What Ellen enjoyed and pleased most is the international fame El Corte achieved over the years.


Written by Marij Faessen

Translated by Arnoud de Graaff

www.dziga.nl

 

read the complete article here


 

Wat tango met je kan doen!


Ellen Kocken is directeur van stichting Dziga. Ze heeft Dziga, een werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars zo’n 10 jaar geleden opgericht. Ze wilde al langer een film maken over El Corte en de oprichter, Eric Jeurissen, maar had er eerder niet de financiële middelen voor. Een subsidie van de provincie Gelderland maakte het uiteindelijk mogelijk. Voor Ellen kwamen 2 passies bij elkaar, filmen en de tango. 
Over de film zegt Ellen: “Eigenlijk hebben we een dubbel thema, de oprichter en de dans, wat tango met je kan doen. Eric is een rode draad in de film en de film gaat ook over 20 jaar El Corte. We hebben de fotocollectie van Eric mogen zien en aan de hand daarvan een beeld van de historie gekregen. Duidelijk wordt bijvoorbeeld welk idee hij had met het opbouwen van de school.”
Het tweede thema is de dans, de tango, en wat tango met je kan doen. Zelf heeft Ellen zich teruggevonden in het tangodansen en ze ziet dat dat voor heel veel mensen zo werkt. Het sociale van dansen, daar gaat het om ... maar ook het confronterende, dat je afgewezen wordt, dat je niet bij een groep hoort, hebben we weer gezien. ... En niet te vergeten het leren zelf. “Wat we geprobeerd hebben is de essentie van tango in beelden vangen, en dat is moeilijk maar ik denk wel dat het gelukt is. ... Voor heel veel mensen is het heel belangrijk, het is echt een onderdeel van hun leven. Voor ons is het leuk om naar buiten te brengen dat El Corte binnen de tangowereld echt een beroemde school is!”

16 jaar El Corte betekende de start van het Doble Ocho Festival // 16 years El Corte was the start of the Doble Ocho tangofestival